Turpeen alasajo oli loistava valinta: Synnyttänyt jo uusia innovaatioita – Myös THL mukana kehityksessä

THL on mukana tutkimuksessa, jossa kasveja kasvatetaan kivistä.

Turpeen alasajo oli taas yksi erinomainen taidonnäyte Sanna Marin (Pääministeri, SD) hallitukselta. Ilmaston lämpeneminen on sen seurauksena hidastunut 0.01 % ja harkittu turvepula on nyt synnyttänyt uusia innovaatiota myös kasviviljelyn osalta.

Koska turve on ollut erittäin tehokas myös yrttien ja taimien kasvualustana, on sitä käytetty eri ruokayrttien (kuten basilika, persilja, korianteri sekä salaattien) kasvualustana. Nyt kun turvetta ei enää saa, on kasvit pakko kasvattaa muilla keinoin.

Turvetta ei enää saa kasvualustaksi. THL on aloittanut uudet tutkimukset turpeen korvaajaksi.

Turvetta ei saa enää kasvatusalustaksi – Kivistä apua? THL mukana tärkeässä tutkimuksessa

Kävimme haastattelemassa suomen suurinta yrttitarhan omistajaa, Paavoa 53 v, ja kysymässä mikä tilanne on kasvimailla tämän hallituksen erinomaisen vihreän siirtymän seurauksena, sekä tutustumassa heidän uusiin innovaatiohankkeisiinsa. Lue haastattelu alta.


Kasvit tarvitset kasvualustan lisäksi vettä, valoa ja hiilidioksidia.

Toimitus: Kuinka turpeen puuttuminen näkyy teillä täällä ja kuinka paljon?

Paavo: No kyllähän se näkyy kaikessa, emme ole saaneet mistään uusille taimille istutusalustaa, eli kyllä tässä melko uusien ongelmien kanssa tekemisissä ollaan.

Toimitus: Turpeen alasajo on kuitenkin synnyttänyt jo uusia innovaatioita, kertoisitteko tästä teidän uudesta tutkimuksestanne?

Paavo: Joo, eli siis kun ei ole turvatta enää missä yrttejä kasvattaa, niin alkuun haettiin tuolta luonnosta multaa, mutta THL kielsi sen epähygieenisenä, ja suosittelivat käyttämään hiekkaa ja kiviä kasvupohjana sen sijasta.

Toimitus: Loistavaa toimintaa THL:ltä. Kuinka tuo hanke on onnistunut? Kuulostaa erittäin hyvältä. Kasvit varmaan viihtyvät?

Paavo: No päinvastoin. Olemme sanoneet THL:lle, että kasvit kuivuvat kivellä ja hiekkakin on liian kuivaa ja tiivistä juurtumista varten. Tätä tutkimusta täytyy kuitenkin jatkaa vielä kolme vuotta, jotta viralliset tulokset saadaan heille selville. Sen jälkeen mahdollisesti saamme luvan mullan käyttöön, mikäli siis tämä koe ei onnistu ja näyttö kivien toimimattomuudesta on riittävä.

Paavo on istuttanut muutaman taimen multaan omaa käyttöä varten (vastoin THL suosituksia). Haastattelu jatkuu kuvan alla.

Toimitus: Entä myynti? Onko pysynyt teillä ennallaan näin vakavan pandemian aikana?

Paavo: No eipä ole, kun nuo kaikki kasvit kuolevat, koska sitä kasvuturvetta ei saa enää pohjoisesta tilattua. Venäläinen turve on myös kielletty vieraslajina sekä EU:n pakotteiden seurauksena. Ei tässä auta kuin kädet nostaa pystyyn myynnin suhteen ja jatkaa tätä kivitutkimusta. Se oli ainoa hanke mihin meille myönnettiin tukea Business Finlandilta. Kasvin kasvia täältä ei kyllä tällä menetelmällä enää nouse.

Toimitus: Eiköhän luoteta THL asiantuntijoihin, ja noudateta suosituksia. Kyllä se kasvi kasvaa vielä kivestäkin.

THL on kieltänyt mullassa kasvattamisen kivitutkimuksen ajaksi.

Kivitutkimus on THL taidonnäyte

THL kivitutkimus on kerrassaan nerokas uusi innovaatio sillä kiviä löytyy kaikkialta. Olemme näin jälleen lähempänä ilmaston muutoksen estämisessä, sekä rakennamme uutta ja parempaa huomista turpeen alasajon seurauksena. Näin luontoa ymmärretään ja asiat hoituvat. Hienoa työtä Sanna! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Sivusto käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet painamalla nappia.